De Financiële Detox | Week #1

Afgelopen weken las ik het boek ‘de Financiële Detox’ van Joëlla Opraus en Nathalie van Wingerden. Zij schrijven op How 2 Spend It al vele leuke artikelen over het slim omgaan met je financiën zonder stoffig gewauwel, dus ik was erg nieuwsgierig naar hun boek! De review vind je overigens later op In Mijn Hum, want ik moet de 6-weekse Challenge eerst volgen natuurlijk 😉 Vandaag neem ik je daarom mee in de eerste week van mijn Financiële Detox. Het afschaffen van onnodige aankoopjes, spaarrekeningen openen en duidelijke doelen stellen. Let’s go!

In week 1 draait het om doelen stellen. Visualiseren van je doelen is erg belangrijk, zodat je een beeld hebt waar je naartoe werkt. Dit werkt niet alleen erg motiverend, maar het geeft je ook een realistisch beeld van hoe ver je al bent per dreamjar. Hoewel ik op papier drie doelen zo S.M.A.R.T. – Specifiek, Meetbaar, Actie gericht, Resultaatgericht en Tijdgebonden – mogelijk heb geformuleerd, heb ik de potjes ook aangemaakt in mijn internetbankieren van de Rabobank. Hier kun je online bijhouden hoeveel geld je al gespaard hebt en kun je je geld virtueel verdelen over deze potjes. Met een blauwe lijn tracken ze je tot dan toe gespaarde geld en weet je hoever je bent in je spaarproces. Erg leuk!

Budgettool-app versus ‘Extra inzicht’-tool van Rabobank

Ook downloadde ik de Budgettool-app van How2SpendIt. In principe werkt dit met hetzelfde principe als de ‘extra inzicht’-tool van de Rabobank. Je vult je inkomsten in en je vaste lasten. Daarna houd je bij welke extra uitgaven je doet en classificeer je deze in de categorieën leuk, verplicht of niet uitgegeven. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de app weinig tot niet gebruik. Ik vind de Rabo-tool veel prettiger, omdat je daar daadwerkelijk alles tot in de puntjes kunt uiteenzetten wat betreft de categorieën. Bij de app heb ik toch meer het idee te doen ‘alsof’ ik mijn geld aan het sparen ben. Misschien is dit alleen bij mij zo, maar het lijkt me goed dit wel te melden.

Hoe houd je het vol? | Motivatiemails en de H2SI-Facebookgroep

Ook heb ik mij, in combinatie met het volgen van de weken in het boek, ook aangemeld bij de online challenge van How 2 Spend It voor wekelijkse motivatie en opdrachten in mijn mailbox en ben ik lid geworden van de verborgen Facebookgroep. Hier worden ervaringen uitgewisseld met degenen die net als jij de 6-weekse challenge doen. De mailtjes vind ik tot nu toe nog wel motiverend. Je wordt weer even geïnspireerd en gaat daarna gefocust weer verder. De Facebookgroep heb ik tot nog toe weinig gebruikt, hoewel ik mij kan voorstellen dat dit als erg ondersteunend kan voelen.

Doelen stellen, spaarrekeningen openen en de hand op de knip

Mijn eerste week verliep eigenlijk prima. Op twee koffie na – €3,40 – heb ik niks extra’s uitgegeven aan dingen die ik niet echt wilde. Geen tripjes naar de Action, geen nieuwe kleding die ik toch niet echt geweldig vind en ook geen nieuwe boeken (wat toch een beetje mijn zwaktepunt is). Wel moest ik nog wat rekeningen betalen die waren blijven liggen vanuit de vorige maand en die waren nu dus extra. Een verplichting die niet leuk is, maar wel nodig.

Ik heb drie spaardoelen gesteld; een op korte-termijn, een op middellange termijn en een op de lange termijn. Natuurlijk kun je zoveel doelen stellen als je zelf wilt, maar het leek mij goed om mij nu eerst op deze drie doelen te focussen.

Korte-termijndoel

Mijn korte-termijndoel is, om samen met E., een weekend weg te gaan van ons gespaarde geld de komende zes weken. We kopen vaak genoeg iets waar we uiteindelijk helemaal niet zo gelukkig van worden en in een gesprek dat we hadden kwam naar voren dat we vooral erg blij en gelukkig zijn op momenten dat we met z’n tweetjes een weekend weg gaan, een activiteit doen of dingen ervaren. Dus leek het ons een goed idee om het weekendje weg in het vooruitzicht te zetten. We hebben berekend dat we hiervoor €300 willen sparen. Dit is haalbaar, omdat we door wekelijks extra op onze uitgaven te letten al gauw  €50 per week kunnen besparen.

Ook hebben we nog een weekendje weg bon voor één overnachting die we erachteraan plakken en een VVV Dinercheque om te verzilveren, die we dus ook voor dit weekendje weg willen gaan gebruiken. Bovendien wonnen we op de valreep tickets voor een dagje weg naar keuze (musea, dierentuin etc.), waarbij we deze ook leuk kunnen toevoegen aan dit weekend. Zo word het al heel wat en de zin en motivatie om te gaan wordt daardoor steeds groter.

Middellange-termijndoel

Ons middellange termijn doel is er één voor over drie jaar. Hier hebben we een speciale gezamenlijke spaarrekening voor geopend – dat is gratis bij je betaalrekening – en hierop sparen we per maand een afgesproken bedrag. Na drie jaar hebben we een bedrag gespaard wat voor ons een financiële buffer is die de Nibud Buffer Berekenaar aanbeveelt om te hebben in onze situatie. 

Lange-termijndoel

Mijn lange-termijndoel is het sparen voor een extra potje voor mijn oude dag over 40 (!!!) jaar. Ik weet het, dat is nog ver weg van hier, maar wanneer het moment zover is en ik met pensioen ga, weet ik niet of de AOW nog wel bestaat. Het leek me daarom goed om een extra spaarpot te hebben om – ook wanneer oud, grijs en gekrompen ben – een actieve en leuke leefstijl te kunnen hebben. Moeilijk om het nu al voor je te zien is het zeker, maar ik denk dat ik mezelf later erg dankbaar ben.

Boodschappen doen en keuzes maken: wat wel , wat niet?

Ik merkte afgelopen week dat ik erg oplette in de supermarkt of er ook goedkopere opties waren voor bepaalde producten. We hechten veel waarde aan ons kattenvoer (we hebben één kat met een zeer gevoelige maag, hij wordt hierdoor snel ziek) en aan ons wasmiddel, daarop hadden we besloten niet te gaan bezuinigen. Maar dingen als haarlak kan prima voor €2,00 minder en ook groenten kunnen veel goedkoper worden ingekocht bij een wat goedkopere winkel. Ik vond het erg motiverend werken en na een week hebben we vooral een erg opgeruimd gevoel. Fijn!

Al met al kijk ik terug naar een geslaagde eerste week! Op naar de tweede week waar de focus ligt op een duidelijke, geordende financiële administratie. Ik ben benieuwd!

Stof om over na te denken:
Q: Welke financiële doelen heb jij op de korte-, middellange- of lange-termijn?

2 thoughts on “De Financiële Detox | Week #1

 1. Hoi Anne!

  Leuke uitdaging zeg.. ook wel iets voor mij! (Koopt altijd allerlei onnodige dingen)
  Gebruik jij de gewone Rabo app voor je spaaroverzicht? Ik zie dat namelijk nergens.. lijkt me super handig om te zien wat je spaart en wanneer je je doel bereikt hebt etc.

  Ben benieuwd hoe het je afgaat de komende weken, succes!

  1. Hoi Sharmayne!

   Wat leuk een berichtje van jou 🙂 !
   Wanneer je naar internetbankieren van Rabobank gaat (dus op de pc/laptop) dan kan je een rekening aanklikken die je zelf beheert. Vervolgens zie je in het linkermenu een kopje met ‘Extra inzicht’. Wanneer je hierop klikt kom je bij de tool uit. Hier kun je overzichten zien van inkomsten/uitgaven, vaste/variabele lasten, je kunt begrotingen en budgetten beheren en als laatste kan je ook virtuele spaarpotjes maken. Juist die spaarpotten gebruik ik veel, want het is gewoon super leuk om te zien dat het doel steeds meer in zicht komt! Ik vind het erg prettig om zo nu en dan eens te checken hoe het er met mijn spaardoelen voor staat :-).
   Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *