I’m Out! Jij Ook?

We doen het allemaal wel eens. De één bewuster dan de ander. Uit verveling en om tijd te doden je mobieltje pakken en even door je feed scrollen. Of voor het slapengaan tot ’s avonds laat bezig zijn met je werk op laptop of tablet. Nog even wat social media bijwerken en de laatste appjes versturen. Tv nog even aan op dat ene matige programma, want veel beter is er niet op. Herkenbaar? En hoe is jouw nachtrust? Bij mij belabberd, dus tijd voor actie! 

ik-ga-uitWoelen, piekeren en plafonddienst

Wanneer ik een lange dag heb gewerkt en thuis kom ben ik al gauw in de ‘luie’ stand. Even op de bank, televisie aan, YouTube aan mijn zijde en ook even mijn feed van Instagram en Facebook langs. Dit houd ik lang vol en ik check, vaak tot ik aan bed ga,  regelmatig even mijn telefoon. Ondertussen is op de achtergrond de televisie luid aanwezig. Niet dat ik mij er veel van aantrek. Vaak merk ik het niet eens en valt het pas op als de TV op stand-by schiet, omdat er weinig gezapt is. Wanneer ik dan eindelijk naar bed ga – vaak veel te laat – kom ik wel gemakkelijk in slaap. Daar zit mijn ‘probleem’ niet. Wel merk ik dat mijn hersenen nog flink aan het verwerken zijn en voel ik hoe druk het is in mijn hoofd. Niet echt een rustige manier van in slaap vallen. De meest bizarre dromen komen voorbij en ik word regelmatig wakker met het gevoel net 5 minuten te hebben gedut. Tijd voor verandering dus!

Neurologen roepen HALT!

Afgelopen week kwam er een nieuwsbericht naar buiten waarin twee neurologen aan de bel trekken. Dit gebeurt regelmatig door artsen en dit is ook niets nieuws. Ze benoemden dat het blauwe licht, maar ook het actief blijven door schermen een negatief effect heeft op de kwaliteit van slaap. Dit triggerde mij. Ik besefte me dat ik vaak nog even een appje verstuur net voordat ik ga slapen en ook direct nadat ik wakker word eerst mijn social media check. Ik sta altijd ‘aan’. Op de een of andere manier gaf dit inzicht mij een onplezierig gevoel. Ik hecht veel waarde aan het bewust beleven van momenten en tijd nemen om leuke dingen te ondernemen. Toch tikt er bij mij veel tijd weg door het doelloos scrollen op mijn telefoon, maar ook door het hersenloos kijken naar een TV-programma. En toch klaag ik, tegen beter weten in, dat ik niet aan creatieve zaken toe kom. Gek toch?

Ik ga ‘uit’

Sinds een paar weken ben ik ontzettend geïnteresseerd in minimalisme, maar ook slow living, hygge – hier komt later nog een artikel over – en leven in het hier en nu. Ik ben me elke dag verder aan het verdiepen en ik merk dat ik er erg blij van word en ik leer mijzelf en mijn gewoonten beter kennen. Nu weet ik dat veranderingen tijd nodig hebben om te kunnen verankeren, dus ik begin klein. Ik ben bezig met ontspullen, omdat we aan het verhuizen zijn. Daarbij merk ik dat ik minder ruimte creëer voor creatieve zaken, zoals schrijven, lezen, spelletjes spelen, schilderen en dergelijke. Om meer tijd hiervoor vrij te maken gaat mijn telefoon de komende week om 20.00 uur uit. Maar niet alleen mijn telefoon. Ook mijn laptop en de tv gaan op zwart na 20.00 uur. Deze tijd ga ik besteden aan zaken om mijn brein rust te gunnen en meer in het moment te zijn.

Hoe doe je dat met je blog? En Expeditie Robinson?

Ik schrijf in het weekend mijn blog en wanneer ik tijd heb vóór 20.00 uur. Posts op social media zal ik inplannen en gaat automatisch. En verder wil ik over een week de balans opmaken. Wat heb ik gedaan met de tijd die ik heb vrijgemaakt? En hoe is mijn slaap? Ik ben erg benieuwd wat voor effect dit experiment zal gaan hebben.
En over Expeditie Robinson.. Tja, dat zal even lastig zijn, want dat is wel iets wat ik super graag kijk. Ik denk dat ik een groot fan van uitzending gemist zal zijn op vrijdag. Geen spoilers plaatsen hoor 😛 !

Ik vind het heel spannend, maar ook nodig. Kennelijk is dat ding bijna vergroeid met mijn hand en brein. Update over een week 😉 ! Wish me luck.

Liefs, Anne

Hoe intensief ga jij met apparaten om?

 

7 thoughts on “I’m Out! Jij Ook?

  1. Ik heb een tijdje minimaal een half uur voor het slapen gaan alle apparaten uitgeschakeld, en ik merkte toen echt dat ik uitgeruster wakker werd in de ochtend. Toch is het er op de een of andere manier weer ingeslopen… stom he? Tijd om dat weer eens op te pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *