6x Een kickstart van je maandagmorgen!

Niks vervelender als je week met een achterstand beginnen. Ikzelf heb de grootste moeite om ’s maandags vol energie te beginnen. Hoewel ik niet eens zo heel druk doe in het weekend, moet ik toch vaak acclimatiseren op de maandag. O ja, er is ook nog werk. Dát idee. Om mijn maandag nou eens wat vloeiender te laten verlopen bedacht ik 6 tips die mij, en jou, kunnen helpen om die eerste dag van de week nét wat gecontroleerder en energieker tegemoet te gaan. Klaar? Let’s go!

Maandagmorgen

1 – Zet je wekker een half uur eerder.. en niet snoozen. Nee!
Ga iets eerder uit bed dan wat je op de overige dagen van de week doet. Ik merk dat wanneer ik toch iets eerder dan normaal op sta ik het gevoel heb de zaakjes voor elkaar te hebben. Ik kan net even wat rustiger mijn eyeliner zetten, nog een kopje koffie drinken en even mijn ontbijtje eten met het nieuws aan. Om er vervolgens achter te komen dat ik ook nog eens rustig naar mijn werk te rijden, want ik kom op tijd. Geen haast, geen stress. 1-0 voor mij.

2 – Smeer je boterhammen de dag van te voren.
Smeer op zondagavond alvast je boterhammen voor de lunch. Zo heb je net wat meer tijd in de ochtend, kun je, wanneer je stiekem op die snooze-knop hebt gedrukt, zo je lunch uit de koelkast grissen en gáán. Plus; je hebt net even wat meer tijd om na te denken over een gezonde en bewuste broodtrommel (Yup. Broodtrommel. Juf is speaking here). 2-0 voor mij, dit schiet al op!

3 – Kleren, tas en jas.
In het verlengde van je boterhammen smeren op zondagavond.. Je kunt natuurlijk ook direct even je outfit klaarleggen, je tas met benodigdheden inpakken en je jas klaarleggen. Check dan direct je agenda, weet je in ieder geval zeker dat je geen afspraak mist en eventuele belangrijke items vergeet! Ja ja, 3-0.

4 – Maak een dag top 3!
Wat ga jij allemaal vandaag doen? Wat ga jij bereiken om eindelijk een stap dichter bij je droom te komen? Bedenk ’s ochtends drie focuspunten waar jij vandaag je aandacht op wilt richten. Wil jij een gezonder lijf? Denk vandaag extra goed op je waterinname. Of stoppen met roken? Jij dankt vriendelijk voor elke aangeboden sigaret. Of misschien is je focuspunt het schrijven van die lastige inleiding van je scriptie waar je toch al de hele tijd tegenaan loopt te hikken. Doe de moeilijkste klussen eerst en zie eens wat voor vliegende start je maakt op maandagmorgen! Tadáá! 4-0.

5 – Liefde voor jezelf is liefde voor de anderen.
Ik vind het zelf erg lastig om mijn eigen tijd af te bakenen. Toch probeer ik dit wel te doen, hoe ‘lullig’ ik dit soms ook vind voor mijn collega’s.

“An, kun je even helpen met … ?”
Jawel, maar dat kan pas over een half uur. Ik wil eerst dit afronden.”
“Ja, maar het kan echt niet wachten!”
Nee, sorry.”
“Ja, maar..”
“Nee.”

Ik wil aardig gevonden worden op de werkvloer en ben zeker de minste niet als het gaat om helpen met het een en ander. Wel wil ik graag eerst mijn eigen zaakjes op orde hebben. Vooral op maandag moet ik even goed opstarten en gelden mijn eigen dingen eerst. Wanneer ik dit niet doe, kan ik er ook niet helemaal zijn voor de ander. Ik zal steeds met mijn hoofd bij mijn eigen taken zitten in plaats van mijn volle aandacht op de gevraagde hulp. Dus, eerst jezelf, dan de ander.

Geloof me. Dit is geen vanzelfsprekendheid dat ik dit doe. Ook ik moet dit nog regelmatig tegen mezelf zeggen. Oefenen, oefenen, oefenen! Maar toch, wanneer het lukt… 5-0.

6 – Geniet!
En dan als laatste. Vergeet niet dat deze dag niet een hele bijzondere dag is. Ze is net als alle andere dagen en verschilt alleen maar van naam. Het zijn gewoon weer 24 uren die jij kunt indelen op een manier die jij fijn vindt! Dus geniet! Geniet van de vrijheid en probeer ook niet te serieus tegen deze dag aan te kijken. Het leven is al serieus genoeg. Zelfs de maandag hoeft niet perfect. Wanneer ik ‘sochtends aan mijn eerste kop koffie zit, ben ik al heel erg gelukkig. En dan kan de dag eigenlijk al niet meer stuk. Zeker weten, 6-0.

Handtekening

Heb jij nog fijne tips voor deze eerste dag van de werkweek?

 

3 thoughts on “6x Een kickstart van je maandagmorgen!

  1. Niet werken op maandag helpt ook enorm! Mijn werkweek begint vaak pas op dins-/of woensdag (werk onregelmatig) en dat maakt het allemaal wat minder erg om te beginnen, want dan is de week niet meer zo heel lang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *