Metriek stelsel met spinners + Gratis Download | Onderwijs

Wauw! Wat kreeg ik veel positieve reacties op de opdrachtkaarten die ik heb ontworpen. Ik vind het geweldig om te zien hoeveel enthousiaste meesters en juffen ermee aan de slag zijn gegaan en ben gewoon een beetje overdonderd van de populariteit. Gelukkig ben ik er zelf ook enorm fan van en ik ga gewoon lekker door met ontwerpen. Vandaag daarom het omrekenen in het metriek stelsel oefenen met behulp van de spinners!

Mocht je nu niet weten waar ik het hierboven over heb, lees dan eerst even dit artikel en kom daarna weer terug 😉 ! Daar staat beschreven wat het rekenen met een spinner precies inhoudt en hoe je ermee werkt.

Opdrachtkaarten van het metriek stelsel

In de opdrachtkaarten schrijven de kinderen of de juf/meester eerst zeven getallen op. Deze getallen zullen de grootte straks bepalen van een maat. Nadat de getallen staan kan het oefenen beginnen. De spinner mag eerst een keer draaien in de eerste cirkel. Dit getal wordt gebruikt voor de volgende cirkel. Hier bepaalt de spinner vanaf welke maat er wordt gerekend en in de derde cirkel krijgen de kinderen de maat te zien waar ze naar moeten omrekenen. Bij elke opdrachtkaart staat een rekentip verwerkt om ze te herinneren aan de regels van het metriek stelsel. Daarbij begint elke cirkel bovenaan aan de rechterkant met het de grootste maat en loopt hij met de klok mee naar de kleinste maat. Door leerlingen hierop te wijzen kunnen ze tijdens het omrekenen gebruik maken van deze stappen. Zo rekenen ze bij het omrekenen van lengtematen bijv. x10 met de klok mee en :10 tegen de klok in. 

Zo kunnen de kinderen oefenen in het omrekenen van lengte, inhoud en gewicht, maar ook in de oppervlaktematen(²) en inhoudsmaten(³)! Op dit moment heb ik de bladen slechts in zwart en wit. Maar bij voldoende belangstelling maak ik ze ook in kleur.

Klik op onderstaande afbeelding om de opdrachtkaarten gratis te downloaden!

Veel plezier in de klas!

 

26 thoughts on “Metriek stelsel met spinners + Gratis Download | Onderwijs

  1. Super dat je dit maakt en voor iedereen toegankelijk is door gratis downloads!
    Ik was al heel enthousiast over optellen en heb die doorgestuurd naar mijn collega’s van de groep 1 t/m 4 maar nu kunnen we allemaal aan de slag!
    Tip bij het metriek stelsel is het misschien ook leuk als extra oefening, niet 1 cijfer draaien maar 2 of 3 zodat de kinderen eerst de omtrek of inhoud moeten uitrekenen en dan omzetten naar de andere maat. En voor groep 7 en 8 nog extra inhoud omzetten naar liter (of wat ze draaien) en terug.
    Nogmaals heel veel dank!

  2. Zijn er ook mogelijkheden om deze spinnerkaarten te maken met taal/spelling opdrachten of juist aardrijkskunde/geschiedenis??? Al ideeën voor??

  3. Wat geweldig dit en zo handig. Ik ga je volgen zodat ik op de hoogte kan blijven voor nieuwe kaarten. Dank je wel voor je actieve ideeën met de spinners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *