Miracle Morning – Hal Elrod | Recensie

‘Verander je leven met de Miracle Morning! Ik zweer erbij, het is alsof het elke dag kerstmis is en je uit je bed geblazen wordt met nieuwe energie. Een kickstart van je dag met de Life S.A.V.E.R.S. en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Ga voor je Level 10 leven en streef je dromen na. Maar dan nu echt!’ Pittige beloftes en eigenlijk klinkt het allemaal wel té Amerikaans. Ondanks de over-the-top teksten, waardoor vrijwel al je nekharen overeind gaan staan, triggerde deze lovende woorden over de zogenoemde Miracle Morning mij wel. Ik besloot daarop toch de aankoop te maken en nog geen 10 minuten later las ik de eerste hoofdstukken van Hal Elrod’s Miracle Morning. Wat ik ervan vond, laat ik je vandaag lezen 😉

Algemeen

Wanneer Hal Elrod’s leven op twintigjarige leeftijd een drastische wending neemt – een auto-ongeluk, waarbij hij in coma raakt, veel botbreuken heeft, zijn korte-termijngeheugen kwijtraakt en als klap op de vuurpijl zijn vriendin het in het ziekenhuis uitmaakt – besluit hij toch niet bij de pakken neer te gaan zitten. Hij heeft een drive om nog meer uit zichzelf te halen en weigert op te geven. Hij komt er bovenop en nog veel beter. Hij start zijn eigen bedrijf en coacht andere ondernemers met hun zaken, maar wanneer de crisis in Amerika voet aan wal zet, raakt Hal vrijwel alles kwijt dat hij heeft opgebouwd.

Hij raakt diep in de schulden, heeft geen klanten meer die hem kunnen betalen en raakt al gauw in een neerwaartse spiraal met depressie tot gevolg. Hij blijft er lang in zitten. Tot een vriend hem aanspoort om eens te gaan hardlopen. Dit, zo gaf de vriend aan, hielp hem enorm met het leegmaken van zijn hoofd en het relativeren op het dagelijks leven.

Hal haatte hardlopen, maar besloot toch een poging te wagen, want elke dag in bed liggen was sowieso niet helpend. Tijdens de hardloopronde luistert hij naar een podcast waar hij een bijzondere uitspraak hoort en deze blijft bij hem hangen. Voor het eerst begrijpt hij dat hij niet het succes kan behalen dat hij wil, omdat zijn persoonlijke ontwikkeling ondergesneeuwd is. Je moet jezelf eerst jezelf het beste maken om te kunnen doen wat maakt dat je succes hebt.

Zo schreef hij gauw wat hulpmiddelen op die hij in de loop van de jaren was tegengekomen en die hij nooit echt geïmplementeerd heeft, maar die volgens vele boeken essentieel zijn bij het boeken van vooruitgang, groei en succes. Vanaf dat moment besteedt Hal elke morgen 10 minuten per onderdeel aan zijn Life S.A.V.E.R.S. En merkt hij een enorme omslag in zijn productiviteit, zijn emoties en zijn motivatie. Dit maakte dat hij het succes wilde delen onder de noemer ‘Miracle Morning’.

De omslag

Over de omslag kan ik weinig vertellen. Ik heb het E-book gekocht en hier is weinig moois over te zeggen. Wel weet ik hoe het papieren exemplaar eruitziet en die trekt me niet direct. Het doet erg Amerikaans aan en ik weet niet of ik dit boek wel serieus kan nemen (wanneer ik puur en alleen op de omslag af ga). Een gevalletje van ‘don’t judge a book by it’s cover’ is hier zeker van toepassing.

De inhoud

Het boek begint met het stuk – maar dan uitgebreider en meer over-the-top – zoals ik het heb beschreven in het stukje Algemeen. Toch kun je hier makkelijk doorheen lezen. Je begrijpt hierdoor waar deze auteur vandaan komt en hoe hij op het punt van omslag is gekomen en hoe het hem heeft geholpen.

Ik vond het boek prettig lezen en kon hem lastig wegleggen, want ik werd wel enthousiast van de omschrijving en gedachtegang achter de Miracle Morning. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen het als een fijn boek zou omschrijven, gezien het overdreven taaltje wat er wordt gebezigd. Daar moet je even doorheen kijken, zoals ik al eerder noemde. Al met al kun je als nuchtere Hollander er de lessen uithalen en toepassen in je eigen ochtendroutine, mocht je hier behoefte aan hebben.

De tips lijken allemaal erg toepasbaar, maar ook heel pittig! Elke morgen een uur tot anderhalf uur eerder je wekker zetten op de zogenoemde Life S.A.V.E.R.S. (Silence, Affirmations, Visualisation, Exercise, Reading en Scribing) uit te voeren voor een productieve en doelgerichte dag om het leven vorm te geven wat je altijd al wilde hebben. Het klinkt heel mooi, maar is dit echt wat je ervoor terug krijgt? Dat vraag ik me af. Gelukkig mag je dit zelf ervaren van Hal Elrod. Hij daagt je namelijk uit om voor 30 dagen de challenge aan te gaan om het verschil te merken met het leven nu. Ik heb me voorgenomen om dit ook inderdaad te gaan doen. Het belooft veel, dus waarom zou ik het niet proberen. Hier komt overigens een ander artikel over online!

Aanrader?

Ik wil het boek zeker aanraden voor lezers die ook van zelfhulpboeken houden waarbij je wordt uitgedaagd uit je comfortzone te gaan en nieuwe dingen te proberen. Ook moet je er wel tegen kunnen dat er nogal overdreven stukken in zitten en her en der wat wordt aangedikt. Ik ga de challenge in ieder geval aan en daag je zeker uit om ook mee te doen! 😉

Titel: Miracle Morning
Schrijver: Hal Elrod
ISBN: 9021563851 
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen
Aantal pagina’s: 160
Prijs: Paperback €12,50
E-book €6,99

In dit artikel staan affiliate-links.
Lees hierover meer informatie in de disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *