’s Avonds Op Zwart – Wat Ik Ervan Vond

Een week geleden schreef ik een artikel waarin ik mij afvroeg hoe mijn avond eruit zou zien als ik ’s avonds op zwart zou gaan. Dit betekende voor mij dat ik om 20.00 uur mijn telefoon zou uitschakelen, tv uit zou laten en ook niet het internet op zou vluchten. Alles op zwart. En me dan maar vermaken. Of het mij is gelukt en hoe ik mijn avonden in heb gevuld, lees je vandaag!

foto-14-11-16-20-59-23Ik schreef eerder al dat ik soms zulke gekke dromen heb, onrustig slaap of dat ik mij ’s ochtends misschien nog wel vermoeider voelde dan wanneer ik naar bed ging. En de tijd leek voorbij te vliegen, terwijl het toch echt nét 18.00 uur was. Hoe kan het nu al 23.24 uur zijn?! Tijd voor verandering. Tijd om meer plezier te hebben met offline spullen, mensen en momenten. Meer in het hier en nu!

Afkicken

Man, man, man. Dat was even een partij afkicken. De eerste twee dagen heb ik regelmatig mijn mobiel gepakt en kwam ik er, logischerwijs, achter dat ik hem op zwart had gedaan. O ja. Ik ging stoppen met mobiele brigadetijd… Een flinke reminder en eye-opener dus. Weg dat ding.

En toen was daar.. het moment

Na drie dagen begon ik me rustiger te voelen in de avond. Waar ik eerst een lichte paniek voelde opkomen, want ‘ik zou nu toch veel plezier met offline dingen moeten hebben??’ en ‘Waarom kan ik niet gewoon even rustig ontspannen en niks doen met mijn thee op de bank??’, maakte dit gelukkig op de derde dag plaats voor een kalme gemoedsrust. Ik keek lekker uit het raam, dampende kop thee op mijn schoot en uit de radio schalmde zachtjes kerstliedjes – jup, hier ook een kerstaholic.

Ik voelde op dat moment bijna letterlijk elke vezel gezapig mee-mijmeren. Ik zakte nog eens wat dieper weg in de kussens en genoot van dat moment. Ik was daar, met mijn thee, mijn muziek en een uitkijk op een donkere straat wat slechts verlicht werd door een lantaarnpaal. Ik begreep eindelijk naar welk gevoel ik op zoek was. Dit, precies dit, was alles wat ik nodig was om me tevreden te voelen.

Wiebelig, totaal ontredderd en de zen ver te zoeken

De lichte paniek die ik eerder had gevoeld kon ik goed plaatsen. Ik heb dit ook in het begin van mediteren meegemaakt. De eerste paar keer mediteren werd ik knettergek – vond ik mezelf vooral héél knettergek – en vulde mijn hoofd zich niet met een zennerig, lekker rustig gevoel, maar zaten er steeds gedachten en wiebelige gevoelens te jennen. Om mijn aandacht te schreeuwen. Waar ik ze eerst niet kon negeren, kijk en luister ik er nu naar, haal mijn schouders op en ga weer verder met waar ik mee bezig was.

Dit was ook, die eerste dagen telefoonloos, wifi-arm en ontzenderd. Wat moest ik met mijn tijd? En vooral: waarom voelt dit niet zen, happy en gezellig? Waarom voelt dit wiebelig, gemaakt en eng? Waarom voel ik me zo ‘kijk mij eens even lekker offline gaan’? Je snapt, de behoefte om de apparaten weer aan te doen was groot. Maar ik heb het niet gedaan. Toch wel een beetje trots op.

Ik hield de week vol op één programma na. Ik keek toch Expeditie Robinson. Ik was zo benieuwd hoe het zou zijn en kon niet wachten tot vrijdag. Ik merkte dat ik hier veel plezier aan had, juist omdat ik de rest van de tijd offline en tv-loos had doorgemaakt. Ik keek uit naar dit moment en genoot de hele uitzending. Daarna ging het apparaat met hetzelfde gemak weer uit.

Voortaan altijd om 20.00 uur op zwart?

Wat ik meeneem van afgelopen week is het plezier wat ik heb beleefd aan de uurtjes offline. Ondanks dat ik me in het begin verschrikkelijk alleen en ontredderd heb gevoeld. Toen ik eenmaal merkte dat dit gevoel niet nodig was en ik me prima alleen kan vermaken, werd het gevoel minder en het plezier groter. Ik merkte dat ik niet per se iets hoef te doen om in het moment te zijn, gewoon zitten kan al genoeg zijn.

Ook merkte ik dat ik niet gemist word en eigenlijk ook heel weinig mis. In ieder geval niet op het web. De volgende dag krijg je alsnog de updates binnen en scan je alleen belangrijke zaken. Ook kun je dan weer appjes sturen als het nodig is. Of niet. Vaak ook niet echt nodig.

Ik heb een boek uitgelezen! De tijd die vrijkwam om andere dingen te doen was heerlijk. Wat een tijd en wat duurt een minuut dan ineens lang. Fijn!

En hoe is mijn slaap?

Mijn slaap. Daar ging het hele experiment eigenlijk om. Nou die is flink verbeterd. Ik merkte dat ik vermoeider naar bed ging, sliep beter en dieper. Ook vond ik het een verschil met opstaan. Ik was gelijk wakker en hoefde niet zo vaak te snoozen.

Ik denk dat ik dit wel vol wil houden, maar wel met een kleine verandering. Ik wil niet meer passief zijn en alleen maar mijn tijdlijnen doorscrollen. Dus ’s avonds gaat de telefoon nog steeds eerder op zwart. De tv doe ik alleen aan als er een programma op komt dat ik echt graag wil zien, waar ik plezier aan beleef, zoals Expeditie Robinson. Dit experiment gaat namelijk om plezier toevoegen aan je leven, niet om ‘onmogelijke dingen willen’. Leven zonder Expeditie Robinson is voor mij onmogelijk 😉 *.

De laptop gaat ’s avonds alleen nog aan als ik graag iets wil schrijven voor In Mijn Hum, maar niet voor mijn werk.
De maximale tijd voor alle apparaten is 21.30 uur. Een half uur voor bedtijd. Ik wil mijn brein de tijd gunnen om tot rust te komen. En dit gaat het beste zonder blauw licht.

Ik hoop dat ik op deze manier alleen nog op een positieve en bewuste manier gebruik zal maken van apparaten in de avond. Hierdoor zal ik goed kunnen slapen, maar ook de leuke dingen van internet en tv kunnen blijven volgen.

Liefs, Anne

Maak jij bewuste keuzes rondom je apparaat gebruik in de avond?

*Voor het geval je het niet door had. Dit was een grapje.

7 thoughts on “’s Avonds Op Zwart – Wat Ik Ervan Vond

  1. Wat een leuk artikel, interessant dat je zoveel verschil merkte! Ik moet dit ook echt gaan invoeren, haha! In ieder geval een uur voordat je gaat slapen alles op zwart, of nog eerder.

  2. Tof! Ik zit toevallig met dezelfde gedachte te spelen. Ik merk dat ik zo vaak mijn telefoon pak en niks zinvols doe. Ik probeer wel met mijn vriend een offline date avondje in te voeren (we wonen samen) en dan spelen we gewoon een bordspelletje of gaan we kletsen met wijn haha. Je bent echt zo afhankelijk dan technische spullen. Volgens mij slaap je dan inderdaad ook stukken fijner. Ik ga het ook een weekje proberen (maar wanneer weet ik nog niet).

  3. Ik sta ’s ochtends achterlijk vroeg op voor mijn werk, dus ga doordeweeks om 10:00 uur naar bed. Wanneer ik geen computer of televisie aan heb, dan gaat het inslapen veel makkelijker. Dus ook bij mij is de stelregel dat uiterlijk 21:00 uur alles uitgaat. En dat werkt heel goed. Enige nadeel: ik lees altijd voor het slapen, en nu word ik midden op de dag van het lezen ook slaperig!

  4. Dit is eigenlijk wel erg goed om te doen.. ik zit voor mijn kantoorbaan 40 uur per week achter een scherm.. als ik thuis kom (en ik woon nog thuis) dan staat het eten voor mij klaar, ga sporten of in bad en daarna zit ik de rest van de avond aan mijn blog of youtube kanaal te werken.. soms nog een serie erachteraan tot 00:30 en dan gaat mijn wekker weer om 6:45.

  5. Ik probeer (nu vanavond even niet, aangezien ik nog wat achterstallig werk moest wegwerken) altijd om 21:00 de laptop uit te zetten. Geen electronica meer, met uitzonderingen dus. De meeste dagen van de week (door de weeks) lukt me dit 99%. Erg blij mee, geeft zoveel rust.

    1. Wat goed zeg! Ik blijf het wel lastig vinden hoor, zo streng voor jezelf zijn. Maar op de dagen dat je toch even de boel op zwart zet, heb je ineens zeeën van tijd voor andere leuke hobby’s! Bedankt voor je reactie en hopelijk is het goed gekomen met het wegwerken van je werk ;-)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *