Top of Flop | Harry Potter: The Exhibition

“Willen alle eerstejaars mij volgen?” Het avontuur van de expositie was begonnen. We liepen Zweinstein binnen. Dinsdag 25 april waande ik mij even in een andere – een magische – wereld. En wat ik ervan vond, lees je vandaag in dit artikel ;-)!

De Steen der Wijzen, de Vuurbeker, Goudgrijp, de Gouden snaai en de beukers. Als ik ze noem en je weet niet waar ik het over heb dan heb je vast ergens onder een steen gelegen, want deze elementen zijn tekenend voor de periode waarin Harry Potter zijn opmars maakte en succes bleef houden. Nu, zelfs nadat het laatste deel is uitgekomen op film, gaat dat succes onverminderd door en wordt er hier en daar zelfs gespeculeerd over nieuwe delen.

Ik moest erheen. Nu!

Ik ben fan, gróót fan. Geen fan met duizenden merchandise, maar wel één met een hartslag sneller dan dat van een muis, een mega groot enthousiasme en nog steeds stilletjes hopend en wachtend op die brief wanneer ik de beelden uit de film weer zie of de bladzijden van de boeken een voor een omsla. Wanneer je dan verneemt dat de kostuums en rekwisieten uit de film tentoon worden gesteld ín Nederland. Dan weet je dat je erheen moet gaan. En zo lagen al gauw het toegangskaartje en de audiotour in mijn winkelmandje.

Met twee vrienden reden we vanuit Drenthe naar Utrecht. Een enorme reis – met auto – want er waren veel werkzaamheden aan het spoor. Twee uur later kwamen we aan bij Cinemec, het gebouw waar Harry Potter: The Exhibition plaatsvond. Nog snel even een koffie en we mochten in ons tijdslot klaarstaan.

Ticket en tijdslot

Tijdens de aanvraag van je ticket geef je aan wanneer je komt in verband met de drukte. Zo gaan er steeds groepjes van ongeveer 50 mensen naar binnen en heb je geen last van opstoppingen. Handig!

Ik vond het erg prettig dat het zo geregeld was, want zo werd de drukte goed gereguleerd en had je niet dat iedereen naar binnen dromde en er te weinig plek was om de rekwisieten en decor(stukken) goed van dichtbij te zien. Ook waren er veel beschrijvingen bij diverse stukken die je daardoor goed kon lezen.

Audiotour

We hebben ervoor gekozen om elk een eigen audiotour toe te voegen aan ons entree. Je krijgt een soort telefoon aan een key-koord. Wanneer je door de tentoonstelling loopt zie je hier en daar afbeeldingen van grammofoonspelers. Hieronder gaf een nummer de te beluisteren audio door. Deze voerde je in en zo kreeg je net een beetje extra achtergrondinformatie over het stuk, de kostuums of de manier van verwerken. Ik vond het erg interessant en raad dit ook sterk aan om mee te nemen! Het was een mooie aanvulling, waardoor je nog meer een beeld kreeg van het ontstaan van het rekwisiet, de beweegredenen van de maker en waarom er voor bepaalde stoffen, kleuren of technieken was gekozen. Leuk!

Opstelling

De opstelling was erg mooi gedaan. Als eerst werd je uitgenodigd bij de sorteerhoed. Na een introductie en een aantal kinderen die werden ingedeeld, werden we begeleid naar een volgende ruimte waar we kort alle belangrijke fragmenten en personages uit de films te zien kregen. Gaaf om even weer in de sfeer van de film te worden gebracht. Het had iets magisch, waardoor je verwachting eigenlijk alleen maar groeide.

Die verwachting werd direct waargemaakt, want nadat een deur werd opengezwaaid stond er ons iemand op te wachten met een handlantaarn bij de Zweinsteinexpress. “Willen alle eerstejaars mij volgen?” Het avontuur van de expositie was begonnen. We liepen Zweinstein binnen.

Daarna werden we ‘vrijgelaten’ en kon je overal op je gemak langslopen en de expositie bewonderen. Er is erg veel aandacht besteed aan het magische gevoel en je waant jezelf ook even in een andere wereld. Mijn inner-child maakte meerdere keren een vreugdesprongetje.

“Willen alle eerstejaars mij volgen?” Het avontuur van de expositie was begonnen. We liepen Zweinstein binnen.

Afdelingen

Alle afdelingen, Griffoendor, Zwadderich, Huffelpuf en Ravenklauw, kwamen steeds goed naar voren en zie je op elke afdeling weer naar voren komen. Diverse perspectieven, goed en kwaad, kwamen ook duidelijk over en werd met lichtgebruik extra benadrukt.

Personages

Natuurlijk wordt er veel aandacht besteed aan het populaire drietal uit de films en boeken, maar ook alle andere personages van de professors, leerlingen en mysterische wezens kwamen goed aan bod. Je ziet de echte formaten en kunt het van zeer dichtbij bewonderen.

Interactief

De tentoonstelling is zo opgesteld dat je niet alleen kunt kijken. Het is de bedoeling dat je de magie zelf ervaart, dus mag je verschillende dingen doen, aanraken en ondervinden. Te denken valt aan het gooien van een slurk, trekken van die gillende mannetjes uit hun potten en zitten op Hagrids grote stoel voor een mooie foto.

Mijn indruk van de expositie

Zoals je misschien al een beetje in de gaten hebt, ben ik erg enthousiast over de expositie. Ik heb er rondgelopen met mijn mond vaker open dan dicht. De rekwisieten, de kostuums en vooral hoe het is neergezet om de sfeer over te brengen was gewoon magie. Ik waande me even helemaal op een andere planeet en vond het geweldig. Als een kind zo blij was ik en het enthousiasme was groot. Ik was even bang dat mijn hoge verwachtingen vrijwel niet waargemaakt zouden kunnen worden, maar dat is wel het geval. Het enige waar wat mij betreft verbetering in zou moeten komen is de weg naar de uitgang. Je moet door een heel krap winkelstraatje (wel weer in stijl trouwens), waar iedereen staat te drommen om de vele merchandise. Ik voelde me een sardientje in een blik. Verder kan ik alleen maar lovende woorden zeggen en je aanraden om vooral heen te gaan. Het is nog twee maanden open en als je een beetje van deze films houdt, vind je dit sowieso een te gekke aanvulling. 

Informatie

De expositie is nog te bezichtigen tot 30 juni in de Cinemec in Utrecht.
Kaarten zijn €18,50 voor volwassenen, €14,50 voor kinderen van 4 – 14 jaar.
Je kunt ook kiezen voor een familieticket €59.
Een audiotour kost €5,00 per telefoon.
Kijk op de website van Cinemec voor de geldende prijzen, want in het weekend en vakanties gelden andere prijzen.
Kaarten kun je vooraf bestellen via deze link.

Nu ben ik nieuwsgierig.
Q: Vind jij de Harry Potter-reeks leuk? En waarom (niet)? 🙂

 

4 thoughts on “Top of Flop | Harry Potter: The Exhibition

    1. Ha, dan kun je daar je hart ophalen! Ik vond het echt een ontzettend leuke expo en had het idee uren rond te dwalen tussen al dat moois. Bleek ik een klein anderhalf uur later alweer buiten te staan. Voor mijn gevoel was ik er veel langer! 😉

  1. Wij hebben de expo vorig jaar in Brussel bezocht. Ik vond het helemaal gewéldig! ♥ Zelfs mijn vriend – die niet echt iets met HP heeft, maar wel onder lichte dwang de films gezien heeft 😉 – was onder de indruk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *