Living On A Dollar ◦ Parels op Netflix

Soms kom je ze ineens tegen. Pareltjes. Twee weken geleden rommelde ik wat tussen de nieuwste Netflix-aanwinsten en ik belandde op de documentaire afdeling. Dit is normaal gesproken niet het genre waar ik tussen neus, maar ik stuitte al gauw tegen een clickbait-achtige titel: ‘Living on a dollar’. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en al gauw werd ik meegesleept in het verhaal.

guatemala-1609416_1920

De jongens Chris Temple en Zach Ingrasci zijn twee vrienden opgegroeid in de buitenwijken van New York. Ze ontmoetten elkaar tijdens hun studie Internationale Ontwikkelingen. Hoewel ze veel leren over armoede in de wereld uit hun lesboek, zijn Chris en Zach geïnteresseerd in het echte leven van de boeren uit Guatemala. Ze besluiten in hun zomervakantie zelf te ondervinden wat het is om te moeten leven van 1 dollar per dag. Samen met de cameramannen Sean Leonard en Ryan Christoffersen nemen ze hun avonturen op.

Na een lange reis komen de jongens uit bij een hutje in Peña Blanca. Peña Blanca is één van de gebieden in Guatemala waar 7 van de 10 mensen onder de armoedegrens leven. En al gauw leren ze het leven kennen. De meeste mensen zijn Maya en spreken enkel een Maya-dialect. Een enkeling spreekt een beetje Spaans, wat het voor de jongens mogelijk maakt om met de lokale bevolking te kunnen communiceren.

Het hutje, gemaakt van modder en hout, huren ze via een lening van de landheer. Dit geld moeten ze gaan verdienen op hun eigen akker. Ook moeten ze met hun vieren zien rond te komen van een variabel inkomen. Dit inkomen hebben ze fictief nagebootst door 10 papiertjes, genummerd van 0 t/m 9, in een pet te stoppen. Elke ochtend trekken ze een getal en dat is het verdiende geld van die dag. Zo kan het zijn dat ze drie dagen €9,00 verdienen, maar net zo goed kan het €0,00 zijn.

De jongens raken al gauw ingeburgerd bij het dorp, dit levert prachtige verhalen op en laat de armoede erg goed zien. Ondanks de armoede zijn de mensen erg gul en wil men graag helpen. Wat zo mooi is aan deze documentaire is om te zien met hoe weinig mensen gelukkig kunnen zijn. Maar ook worden erg schrijnende beelden niet weggelaten. Zo kan een jongen, genaamd Chino, niet naar school omdat dit teveel geld kost. De keuze voor onderwijs of voor eten is snel gemaakt.

Deze documentaire heeft mij enorm aan het denken gezet over het belang van spullen in ons leven. Het materialisme waar we tegenwoordig in leven en alles maar lijkt te draaien om consumeren en méér, beter, over-the-top. Hoe anders hebben deze mensen het die al blij zijn als er genoeg bananen zijn voor elk lid van het gezin of dat er niemand ziek wordt.

Na het kijken van de docu besefte ik me des te meer hoe ontzettend dankbaar we mogen zijn voor het leven dat we hier hebben. En ook dat, hoe slecht je het ook lijkt te hebben, altijd voor een ander kunt klaarstaan. Een hele mooie boodschap.

Liefs, Anne

Ken jij ‘Living on a Dollar’ al?

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, je kunt mij volgen via diverse sociale media!

Follow

5 thoughts on “Living On A Dollar ◦ Parels op Netflix

  1. Deze docu is zeker heel mooi! Ik heb hem begin dit jaar een keer gezien en was ook erg onder de indruk. Vooral ook het besef dat je met relatief, voor ons, ”weinig’ geld daar iemand zo goed opweg kan helpen met bijvoorbeeld het starten van een eigen bedrijf. Heel bijzonder!

  2. Living on a dollar is zeker een mooie documentaire. Ook niet zo snel het genre waar ik tussen neus, maar hij werd een tijdje terug aangeraden door Netflix zelf (schijnbaar toch iets soortgelijks gekeken, haha). Echt heel mooi! Zeker een pareltje te noemen ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *